Sümbiootiline suhe Pilatese ja Tantsimise vahel.

Sümbiootiline suhe Pilatese ja Tantsimise vahel.

Pilates ja tantsimine Omab pikka ühist ajalugu, mis ulatub 20 sajandi algusesse. Joseph Pilates, Pilates süsteemi looja, oli Saksa võimleja ja fitnessi entusiast, kes kolis Inglismaale 1900 a. alguses. Ta alustas tööd tantsijatega, kelle seas oli tuntud baleriine nagu Rudolf von Laban ja Hanya Holm, et luua harjutuste seeria, mis aitab tantsijail vätida vigastusi ja parandada sooritust.

 

Pilatesmeetod, originaalis nimetatud “Contrology”, oli disainitud parandama tugevust, painduvust ja kehaasendit läbi kontrollitud liigutussüsteemi, mille rõhk oli korrektselt reastatusel ja hingamisel.

Algselt kasutasid seda meetodit tantsijad ja sportlased, et parandada oma Kehalist sooritust, kuid kiiresti muutus see populaarseks ka tavaliste inimeste seas kui harjutusvorm ja taastusravi meetod.

 

Paljud pilatessüsteemi põhimõtted on tuletatud tantsimisest. Korrektne reastatus, kere tugevus, kontroll liigutuste üle on olulised elemendid mõlemas treeningus. Tantsimise ja pilatestreeningu koostöö on aastatega süvenenud. Paljud tantsukoolid on lisanud pilatesmeetodi õppekavasse, et aidata treeninjatel vältida vigastusi ja taastuda vigastustest.

 

Teaduslikud uurimused (McMillan) on näidanud, et 14 nädalat Pilatestreeningut parandab balletitantsijate dünaamilist reastatust. Uurimus (Amorim ja Wyon) leidis, et tantsijad, kes osalesid pilatestreeningutel 12 nädalat, suurendasid lihastugevust ja painduvust võrreldes kontrollgrupiga, kes ei lisanud pilatest oma treeningutele, vaid jätkasid tavapärast tantsutreeningut. Pilateses osalenud tantsijad suutsid hoida developè asendit keskmiselt 9 sekundit kauem ning suurendasid selle kõrgust 4-10°.

 

Kokkuvõtteks, Pilatese ja tantsimise sümbioos on mõjunud kasulikult mõlemale suunale ning on hoidnud mõlemaid suundi läbi aastakümnete õitsel ja populaarsed. On tõestatud, et pilatestreeningu liitmine tantsutreeningutesse on efektiivne võimalus parandada sooritustulemusi. Pilates kogub üha populaarsust treeningmeetodina ja taastusravi võimalusena. See omakorda tugevdab tantsimise ja pilatesmeetodi kooskasvamist ka tulevikus.

 

Tule ja katseta pilatesmeetodit Fitness Formula pilatesstuudios Pikk tn 7, Tallinn.